Teams vormen.
Teams normeren.
Teams presteren.


insights-discovery-logo

Wij combineren teamontwikkelingsmodellen van Tuckman en Lencioni, en voegen hier onze eigen unieke mix aan toe van praktische, dynamische en resultaatgerichte oplossingen om naar hoog presterende teams te groeien:

Vormen van teams


De eerste stap in elke teamreis is het vormen van het reisgezelschap, waarbij iedereen net wat meer van zichzelf durft te laten zien. En dit durven heeft te maken met onderling vertrouwen, welke wordt ondersteund met een vergroot zelfinzicht dankzij het Insights Discovery profiel. De beroemde spiegel van het profiel laat ieders sterke en verbeterpunten zien inclusief tips hoe deze te ontwikkelen. De 'kleurentaal" maakt het daarbij veilig om dit ook te delen.

Tijdens een eerste workshop komt het team ook fysiek in beweging op de Insights mat. Met interactieve oefeningen leert ieder zijn/haar wielpositie beter te begrijpen, maar juist ook de mobiliteit op het wiel. De meeste deelnemers hebben nu eenmaal twee of drie kleuren bovengemiddeld in hun voorkeurspositie. En kijk eens naar de overkant; uw tegenovergestelde type heeft u zoveel te brengen!

Maar deze overkant is best lastig te begrijpen/bereiken. Dankzij een rondje langs de kernkwadranten merken deelnemers dat een kwaliteit op een goede dag ook een valkuil op een slechte dag kan zijn. Middels de positieve aanvulling van ieders tegenstelling wordt de allergie ook beter begrepen. Deze stap sluiten we af met oefeningen voor de komende 'storming' fase!

Normeren van teams


Na de vormingsfase laten we teams enige tijd oefenen met onderlinge terugkoppeling volgens onze D4 Feed Forward methode. Immers, als we het altijd maar met elkaar eens zijn, zou het leven maar saai zijn! We zorgen ervoor dat meningsverschillen gebruikt worden voor het creëren van een positieve dialoog, wat leidt tot betere resultaten in de toekomst, in plaats van eindeloos terug te kijken op een disfunctioneel team.

Tijdens een tweede workshop is het tijd om te werken aan normering. Uit onze ervaring blijkt dat een gebrek aan een gezamenlijk beeld vaak de reden is voor het gebrek aan samenwerking tussen collega's. Met het bepalen van teamrollen binnen uw processen introduceren wij een soepelere samenwerkingsvorm, de term "Is het werkbaar?" en continu slimmere verbetering via het roloverleg. Wij waarderen individuele verschillen, maar introduceren wel de gezamenlijke focus.

Met deze teamrollen is het nu voor alle deelnemers makkelijker om het gewenste gedrag op te halen, de juiste communicatiestrategie per situatie te kiezen en prioriteiten te bepalen. Hierbij ontstaat een natuurlijk rollenspel (zoals de befaamde 'good cop' en 'bad cop') waarmee ieder weet hoe en waarom iemand iets doet. Het persoonlijke werkgeluk stijgt hiermee automatisch. We zitten nu allemaal in dezelfde expeditie met hetzelfde doel voor ogen!

Presteren van teams


Dankzij de vormingsfase heeft iedereen inzicht in zichzelf en het directe team. Met de normeringsfase weet elk lid waar ze staan binnen dit team en vanuit welke rol wat wanneer te doen. Maar wat als er steeds meer gevraagd wordt? Geen unicum in deze tijd van een steeds sneller draaiende wereld. Ons advies: kies je wedstrijd! Met genoeg persoonlijk inzicht en werk ervaring is de tijd aangebroken om voor bepaalde onderdelen de lat hoger te leggen.

De grens tussen 'stretch' en 'stress' is dun. Door de boog niet continue gespannen te houden en elkaar te coachen groeit ieders mogelijkheden. In onze workshops is dat dan ook precies onze stijl. Humor met een functie, samenwerking als verbinding, informatie als fundering en pittige prikkels als stretch onder begeleiding. We gaan daarbij een niveau hoger dan de deelnemers initieel hadden voorgenomen, maar natuurlijk wel veilig gezekerd.

Dit is het moment waarop wij bestaande managementmethodieken en -modellen (Start with Why, Lean, Agile, Holacratie, uw standaarden) kleur geven. Met behulp van G-Wave helpen wij teams ieders waarom te vinden, de benodigde verandering in acties uit te werken en het eindplaatje te visualiseren. De laatste stap in dit model is naar onze mening de allermooiste: Wie kans ons helpen om het resultaat makkelijker te bereiken? Want alleen kom je ergens sneller, maar samen kom je verder!


Onze workshops

Onze programma’s zijn toegankelijk en blijvend. Hoewel elke workshop uniek is, hebben wij een formule die keer op keer werkt. Connecting Colours gebruikt het Insights Discovery model met de vier kleuren als fundament. Wat u snel zult ervaren, is de kracht van de combinatie van de vier kleuren, alhoewel een kleur mag/kan domineren. We nemen de tijd om de voorkeuren van het team, zowel per individu als het collectief, te meten en te zorgen dat alle kleuren worden toegepast.


  
Helder blauwe energie - is precies, onderzoekend en formeel met een voorkeur voor uitgebreide analyse. Naast de toegankelijkheid hebben onze programma's een grote diepgang. Gebaseerd op het werk van Carl Jung geven zij individuen uitgebreid inzicht in hun eigen voorkeuren en gedrag. Jung had zelf een voorkeur voor helder blauwe energie (introvert denken) en we denken dat hij onze aanpak wel zou waarderen! Vurig rode energie - is competitief, wilskrachtig en gefocust, met een sterke voorkeur voor praktische actie. Wij begrijpen dat een dag uit de dagelijkse praktijk een grote investering is, waardoor wij ervoor zorgen dat elke seconde telt. Niemand verlaat de workshop zonder een handvol vervolgacties – zowel groot als klein. Wij houden het tempo hoog en de conversatie levendig.
Zacht groene energie - is aanmoedigend, geduldig en rustgevend met een behoefte aan reflectie. Wij verzorgen een veilige omgeving waar mensen zichzelf mogen zijn. Zonder gevaar voor afwijzing, en met waardering voor de onderlinge verschillen. Van begin tot eind. Stralend gele energie - is sociaal, dynamisch en enthousiast met een voorkeur voor interactieve deelname. We combineren een hoog tempo met uitnodigende activiteiten, dat mensen met elkaar laat praten over een breed spectrum van onderwerpen. Het geluid van gelach is nooit ver weg, daar wij geloven dat leren, net als het leven, leuk is!
 
 

Het is onze verantwoordelijkheid om de balans in de kleuren energie te herkennen, en we zullen u daar ook mee helpen. Onze programma's hebben een juiste balans en we weten wanneer individuen in hun comfortzone zitten, en wanneer ze worden uitgedaagd. Er is een breed scala aan programma's waar u uit kan kiezen en we stemmen graag met u een specifiek programma af gebaseerd op uw specifieke doelstellingen.


Wat wij bieden

Het fundament voor onze aanpak is het Insights Discovery model. Of het nu gaat om het creëren, verbeteren of uitdagen van een team, we gebruiken ons portfolio van Insights Discovery producten om het leren veilig te maken, als katalysator voor toekomstige ontwikkeling, en om te zorgen dat het geleerde bijblijft. Bekijk de Insights portfolioinsights-discovery-logo


'Remember, teamwork begins by building trust.
And the only way to do that is to overcome our need for invulnerability.'
- Patrick Lencioni